2012-03-31

KTH I GHANA


inne hos parisa hittade jag en ny svensk youtube-serie som handlar om gamla KTH-elever som nu befinner sig på olika platser i världen på grund av jobb eller diverse. mest jobb, haha.

än så länge har de varit i japan och new york - så imagine min lycka när jag inser att de träffade en kille på sös som tidigare var här i ghana för att bygga västafrikas första cancersjukhus! FETT HÄFTIGT!

efter att ha sett videon är min excitement inte liiiika stark (understatement). för många tankar maler runt i skallen på mig och igenkänningsfaktorn i videon ligger typ på 0. känns inte alls som det accra jag har kommit att känna och älskar.

1. i videon ser man att det är fattigt, men fattigdomen ser liksom acceptabel ut. det ser inte ut att vara total misär, om man säger det så. jag förstår att man förmodligen har valt att spela in i de fina kvarteren och använt de finare fotage, men bara så ni vet - det är inte hur större delen av accra ser ut. det är MYCKET fattigare, MYCKET smutsigare och MYCKET mer crowded. i videon ser man typ 3 bilar åka på motorvägen när det i verkligheten ofta är traffic jams.

2. ledsen magnus (ärligt), men får känslan av att han levt i obruni-ghana (ja, jag inser ironin i att jag själv är obruni och bor i mitt lilla gated community aka campus). YANI det känns osannolikt att han någonsin under sin tid i ghana tagit en tro-tro utan mest hållt sig till taxis. (den gula bussen de visar i slutet av klippet - har ALDRIG sett en sån. det vanligaste färdmedlet för ghanianer, som just är tro-tros, visas knappt.) dessutom, att han "har mer pengar" i stockholm än i ghana tror jag inte enbart har att göra med att det är billigare att leva här. det är fett standard att obrunis (vita) får mer betalt än vad sina ghanianska medarbetare gör (ex: i en regeringsbudget kan inhyra utländska experters utgifter och löner vara dubbelt så stor som samtliga löner för deras lokala kollegor.)

3. igen, att det ser så helt och rent ut??? vart filmade de detta? ser ut som vilken mindre europeisk stad som helst, inte ett land som lider av grooov brist på infrastruktur på alla möjliga vis. känner knappt igen det.

men förutom det så kudos till magnus! han har säkert mååånga fler historier att berätta om sin tid här. dog när han la att en skillnad mellan att jobba i ghana och hemma i sverige är att folk inte kommer till jobbet när det regnar. HAHA det är cok sant, men jag kan satsa 10 cedi på att folk lät bli att dyka upp även när det var fint väder. eller så dök de upp och sket iiii vad de skulle göra, hahaha. ghana <3

och västafrikas första cancersjukhus? det är fan stort! måste googla detta.

1 kommentar:

Sweden's Ford Fairlane sa...

Kära Vixen,
Magnus här - som i obruni-Magnus som aldrig åkt tro-tro... ;)

Jag bodde inte i något gated community, däremot bodde jag i East Legon, som helt klart skiljer sig från exempelvis Teshie (som mycket av arkivbilderna i filmsnutten är tagna från). Däremot så tycker jag - efter att ha spenderat två år i Accra - att du har en lite sned bild av staden; självklart är det fattigt, smutsigt och sjuukt mycket trafik - men det är långt mycket bättre än det är i andra delar av Afrika.

Jag har åkt mycket tro-tro, ofta från East Legon ner till Asylum Down, där min kompis Nii Amo hade en pluggkompis vars föräldrar ägde en drinking spot där. Däremot så har jag självklart åkt mycket taxi också - faktum är att jag själv kört taxi i Accra! :) Det du, Vixen!

Gällande lönesituationen så sticker jag inte under stolen med att jag hade en lön som var större än mina ghananska kollegors (faktum är förresten att jag bara hade kollegor från Ghana, så jag var enda expat), men i mitt fall så handlade det dels om en i sammanhanget "låg" lön och dels var de tvungna att få in expertis utifrån i och med att det var Västafrikas första sjukhus i sitt slag - kompetensen fanns inte i landet. Däremot så var vi måna om att sjukhuset så småningom ska kunna gå över till lokal ledning; därför fanns det utbildningsplaner för alla ghananer som anställdes - på alla positioner. :)

Sist men inte minst - tack för kudos! Jag har sjukt många historier att berätta och en hel del av dem har hamnat på min blogg (http://www.sanskrit.se/blog) men dessvärre finns nog de flesta kvar oberättade i mitt sinne. Men var sak har sin tid.

Vad gör du själv i Ghana? Läste hos Parisa att du varit där i två månader - är du volontär? Pluggar du? Att döma av dina punkter här ovan så bor du någonstans i de riktigt ghananska kvarteren - har du lärt dig någon twii än? :)

Bästa hälsningar,

Magnus