2012-04-23

KUNSKAP ÄR MAKT


ett typiskt klassrum. varmt, överfullt och med kassa högtalare vilket gör att man hör ca 4% av det läraren säger.

det har varit väldigt mycket frustration över vårt skolarbete nu när det är dags för de stora terminsexaminationerna och vi börjat plugga for real real (not for play play). det är inte ok när man inser att kompendierna man har att läsa är från 80 och 90-talet. en utav kapitlerna i vår kurs om ghanas utrikespolitik är från 69!!!! tolv år efter att ghana blev självständigt!

hur kan den informationen forfarande vara relevant?! ok, jag förstår att det finns information att hämta i sådant som är skrivet under en viss tidsperiod, och att se hur man såg på ghanas framtid precis efter hon blivit självständig är onekligen intressant. men det är som att lärarna tror att inget annat har publicerats under 40 år! det ges INGENTING som är publicerat nyligen som uppväger det gamla. när jag hämtade ut kursmaterialet från läraren för den kursen sa han att han inte hade med någonting om atta mills (ghanas nuvarande president) eftersom det inte finns några böcker om honom än. men det finns ju artiklar att läsa? googla lite for crying out loud och håll dig uppdaterad! höjden av lathet asså.

det är ju pinsamt att det är så lärarna undervisar här. jag kan klara av att alla lärare kanske inte är jättepedagogiska när de föreläser för sånt får man stå ut med hemma i lund också. vad jag däremot inte klarar av är att jag läser ett stycke som handlar om vilken riktning ghanas utrikespolitik går mot där de menar att efter en viss president så har den praktiskt taget sett likadan ut, vilket får det att låta som att det gäller ända fram tills nu - och gör man inte ett medvetet val att kolla upp vart källorna kommer ifrån (tro mig, LÅNGT ifrån alla gör det här) så tror man ju att det fortfarande är så, år 2012.

såhär är hur den ghanianska ungdomen blir 'utbildad' idag. med den mest orelevanta informationen det går att hitta. lärarna hittade lite böcker de tyckte passade nice in när de började jobba typ, sedan har de skitit i att fortsätta hålla koll på vad som händer i världen av ren bekvämlighet.

och man säger ju att kunskap är makt? inga undra på att den ghanianska ungdomen känner sig maktlös.

Inga kommentarer: