2012-05-03

NORRA GHANAvår resa till den norra delen av ghana kan faktiskt ha varit det mest intressanta jag har gjort hittills. inte bara för att vi fick se elefanter och krokodiler i sina naturliga miljöer, utan också för att det var ett helt annat ghana än det jag har lärt känna.

ghanas befolkning utgörs av 16 % muslimer, och de flesta utav dem bor i norr. de norra regionerna - tre stycken: upper west, upper east och northern - är också de fattigaste och minst utvecklade i landet, då det mesta av landets infrastruktur har koncentrerats till söder eftersom det var vid kusten som engelsmännen bodde och administrerade exploateringen av resurser under kolonialtiden. under resan såg vi väldigt få asfalterade vägar (vägen upp till mole national park var till exempel bara en dirt road - vilket betydde tre timmars skumpande bilåkande. mums!) och det var första gången jag fick se jordhyddorna som afrika är på något vis känt för. kändes dock skumt eftersom det inte ALLS är så det ser ut i accra.

under dessa fyra dagar som vi var och reste var vi i flera olika platser, och något som slog mig var hur mycket naturen och klimatet skiljde sig bara med några timmars resa. i början var det väldigt grönt och frodigt, och uppe i bolgatanga dit vi åkte för att leka med krokodiler så var det helt plötsligt torrt och kalt. så himla coolt. dessutom är de norra regionerna mycket mindre populated än den södra halvan av landet, vilket betydde mindre trafik, färre människor som skriker på en, och mindre städer (byar). även den största staden i norra ghana, tamale, var helt folktom. går man runt i accra en eftermiddag kommer det spik komma fram folk som försöker prata med dig, några skriker 'OBRUNI!' och det kommer dessutom vara galen trafik - men i norra? nada. ingen som kom fram eller ropade på en, inga bilar på gatorna. istället åkte folk runt på motorcyklar (vilket även är det främsta färdmedlet i togo och burkina faso!) och var allmänt chill. vi kunde även höra böneutrop från stadens minareter... jag säger till er, det var som om vi var i ett helt annat land.

jäkligt häftigt.

Inga kommentarer: