2012-09-03

"IN A WORLD THAT ONLY ANSWERS TO MONEY, EVERYTHING IS FOR SALE: DEMOCRACY, FREEDOM, DIGNITY, INTEGRITY."

när många tänker på afrika så tänker många på den långa listan på galna ledare - och när jag säger galna, då jag menar GALNA. vi känner alla till dem: ugandas idi amin som titulerade sig som bland annat "lord of all the beasts and of the earth and fishes of the seas"; sydafrikas jacob zuma som efter att ha haft sex med en hiv-positiv kvinna tog en dusch för att minska risken att bli smittad; lybiens gaddafi som utbrast att det inte fanns några demokratier i världen - förutom hans land dåra.

dessa historier är lika många som de är kända. därför är det inte särskilt förvånande att folk ser mot afrika och tänker "de skapar kaoz där borta!". för den afrikanska ledaren porträtteras ofta som irrationell, maktgalen, en marionettdocka för västvärlden, och girig. det intressant är dock att de ledare som slogs för sitt folk på riktigt - och som nästan alltid blivit mördade på grund av det - är mindre kända, nästan okända. patrice lumumba av kongo är en sådan ledare. en annan är thomas sankara, som jag själv nyligen upptäckte.

thomas sankara var burkina fasos president mellan 1983-1987. ofta kallas han för 'afrikas che guevarra' på grund av sin marxisiska och anti-imperialistiska politik. han kämpade väldigt hårt för kvinnors rätt (han förbjöd exempelvis kvinnlig omskärelse och insatte en väldans massa kvinnor i viktiga positioner i sin regering), nationalisering istället för privatisering av landets rikedomar, samt för att minimera världsbankens och imf's inflytande och makt i landet. han gick till och med så långt som att kalla de lån som väst och imf/världsbanken erbjöd för en "reconquest of africa":


han var socialist, feminist, och pan-afrikanist i ett nyligen självständigt afrika. förstår ni hur stort det är! ju mer jag läser om honom, desto mer fascinerad blir jag över vilken enastående människa han var. ta till exempel det faktum att han vägrade ett liv i lyx för att verkligen visa att han stod på sitt folks sida. han bodde i ett enkelt stenhus, cyklade varje dag till arbetet innan han köpte en renault 5 (en av de billigaste bilarna i burkina faso på den tiden) och klädde sig endast i lokalt producerade tyger. det kan man inte ens säga om våra egna ledare här i sverige.

tyvärr, som så ofta hände med ledare som ansågs vara alltför vänster, blev han mördad den 15 oktober 1987. bakom låg den gamla kolonialmakten frankrike, cia och burkinas nuvarande president, blaise compoaré.


tyckte att hans historia var så intressant att jag var tvungen att dela med mig : ) det är ju nästan lite knäppt att man inte vet någonting om en så stor man (den lilla konspirationsteoretikern i mig säger att det är precis så de vill ha det). vill ni läsa mer själva så kan ni kolla in denna syyperbra artikel, eller http://fuckyeahthomassankara.tumblr.com/.

Inga kommentarer: