2014-02-12

KVINNOR ATT ÄLSKA

i dagarna uppmärksammades faktumet att de flesta wikipedia-artiklarna är skrivna av män, om män. detta är rätt så stort då wikipedia inte bara är ett av världens mest används uppslagsverk (som också är gratis och tillgängligt för alla med en internetuppkoppling), utan även för att det handlar om representation.om det inte finns något skrivet om kvinnors historia, hur ska vi då minnas den? det var inte ens längesen som jag såg rött på grund av min killes facebook, där hans kompis hade delat en status om att beviset på mäns överlägsenhet ligger i att de inte kunde göra NÅGOT bättre än killar, vilket kompisen menade var sant eftersom få vetenskapliga upptäckter har gjorts av kvinnor. okej, om man struntar i de uppenbara felen i det här fallen vilket är faktafelen, samt skolans, och samhället i stort, failure att uppmärksamma kvinnor i historien (they don't call it HIStory for nothing, honey), så är det ju fan tragiskt att detta är bilden vissa har. och även om det inte är bilden man själv just har, så är det väldigt få som faktiskt kan nämna till exempel tre st vetenskapskvinnor och deras uppfinningar!

jallafal, tack vare denna artikel, eller upprop, som skickades runt så har nu 101 artiklar lagts till i wikis arkiv, av kvinnor och om kvinnor! helt fantastiskt va!! och i denna anda vill jag därför hylla några av mina favoritladies.

1. beyoncé *shocker*

jag vet att det nu kommer vara några hippie-motherfuckers som säger "åh nej varför idoliserar du henne? varför ser du upp till henne?" SHUT THE FUCK UP! *chris jones-röst* om en kvinna kan få miljontals kvinnor över hela världen att känna sig vackra, sexiga, starka, oövervinnliga och anamma en "who run the world? girls!"-anda OCH samtidigt gör himmelsk musik, så förtjänar hon att idoliseras.

2. rihanna

ja, trots att hon ibland ses som beyonces antites (eller frenemy *yawn*) så fullständigt älskar jag att hon förmodligen är medveten om allt som sägs och skrivs om henne, men skiiiiiter i det. jag tror att vi alla hade mått lite bättre av att ha lite rihanna i oss.

3. chimamanda ngozi adichie

den där dagen i hallunda bibblan, när jag var low on cash men behövde en bok. gick förbi hyllan märkt "nyheter" och drogs till en bok med gult och svart omslag märkt (me likey colors). det var början på min kärleksresa med chimamanda. boken en halv gul sol inspirerade den nyfikenhet som senare ledde mig till ghana (och ÅH så kul det var att läsa om hennes böcker efter att ha varit där och inse att man förstod de uttryck folk använde och maträtter hon skrev om :D). att hon blivit samlad av beyonce, hennes ted-talk och nu senast hennes seminarium i göteborg där hon gång på gång visar sin briljans och skarpa analyser, gör hennes syyyperhäftig.

4. professor minerva mcgonagall

i neve said the women had to be real right? hääää. det spelar egentligen ingen roll. alla som har sett de sista harry potter filmerna vet vilken boss-lady hon är!!

5. gudrun schyman

sveriges BÄSTA politiker, som även är talesperson för sveriges bästa parti! också en av de få (sorgligt nog) politiker som verkligen lyckats kicka jimmie åkessons görre i en debatt. hon har en retorisk briljans som får mig att ofrivilligt klappa händerna varje gång jag hör henne tala, för jag kan bara inte låta bli. go gudrun!

6. min syster

ni vet när man har ett småsyskon som man vuxit upp med, som brukade hänga efter en och ens kompisar pga mamma sa alltid ropade "ta med hen!" precis innan ni hade hunnit stänga dörren, och som man har spenderat ungefär 80% av ens barndom att slåss med... och ni en dag inser att er lilla bubby har gått och blivit vuxen. och inte bara vuxen, utan en så jävla bra, klok och driven människa som står upp för sina fett bra värderingar. DAT STOLTHET. det är den jag sitter på just nu.

Inga kommentarer: