2014-04-22

GAY AND AFRICAN

jag hatar västvärldens skenhelighet. alltså bilden av västvärlden som demokratisk, fri, öppen, progressiv... stick härifrån. det blev så himla tydligt när rysslands anti-homolagar blev uppmärksammde i samband med OS och slutligen blev symbolen för det odemokratiska ryssland. det tweetades och retweetades och protesterades av svenska idrottsstjärnor. ända tills det uppdagades att samtidigt i delstaten arizona ville man rösta om en lag som skulle tillåta restaurangägare att neka homosexuella gäster på religiös basis...

några andra som har erfarat detta är afrikanska ledare. det var väl i samma veva som OS som ugandas president museveni tillkännagav att homosexualitet skulle bli olagligt i landet. vad som följde var kaos - som sig bör eftersom det är en vidrig lag som påvisar ignorans hos museveni och hans likar om två saker: att homosexualitet skulle vara onaturligt och fel, och att homosexualitet skulle vara "oafrikanskt". homosexuella relationer existerade och accepterades i flera samhällen runtom i afrika innan den vita mannen kom. skillnaden låg dock i att man inte benämnde det som just ”homosexualitet”. istället har det kallats mukodo dako i uganda (!) eller kvinnoäktenskap bland annat hos igbos i nigeria kurias i tanzania. (fler exempel finns HÄR. annars rekommenderar jag varmt böckerna "boy-wives and female husbands" av roscoe samt "male daughters, female husbands" av amadiume som forskat kring detta.)

och just det här "innan den vita mannen kom" är ännu en viktig aspekt för homosexuellas situation idag, eftersom de lagar och straff och framförallt syn som etablerades emot homosexuella relationer kom europeerna påtvingade sin kristina religion på afrikaner. dessutom fortgår detta IDAG. i ugandas fall handlar detta om scott lively, en amerikansk pastor som under tio år fört en anti-homosexuell kampanj i landet och till och med hjälpt att utforma den lag som museveni nu har signerat. och mitt i den här soppan står USA och hotar med repressalier.


och jag kan dels förstå den strävan efter autonomi som finns bland många ledare i utvecklingsländer som tyvärr hunsas av sina rika biståndsgivare - museveni, liksom andra presidenter i länder där det har varit på tal om liknande lagar, har hänvisat till att de inte tänker tillåta väst pracka på sina värderingar eller sociala imperialism i deras länder. men när jag pratade om detta med min vän chief så sa han något av det klokaste som sagts i hela den här debatten: "jag önskar bara att våra ledare kunde vara lika envisa och slagkraftiga när det kommer till våra ekonomiska och politiska intressen istället".

Inga kommentarer: