2010-11-06

soraya m

the stoning of soraya m visar de mest småsinta, de äckligaste och de vidrigaste sidorna av en människa och hennes kultur. i en liten by i iran blir en kvinna oskyldigt anklagad för att ha varit otrogen mot sin man efter att hon vägrat skilja sig från honom men allt är iscensatt av maken därför att han vill gifta sig med en ny flicka (använder mig just av det ordet av en anledning.) byns äldre, byns imam och byns medborgare ställer sig alla bakom anklagelserna mot en kvinna de alla känner i islams namn, i hederns namn.

asså islam är egentligen inget problem i sig. grejen är bara att det BLIR ett problem i sig när det få ha en så nära relation till staten och rättsväsendet, som i det här fallet blev de äldre i byn som beslutade i rättstvister och hade sharialagarna som vägledare. idag ser man just den kopplingen mellan stat och religion främst i rural areas (kan inte det svenska ordet). kanske kan man till och med prata om mindre utvecklade platser? dagens utvecklade länder har kommit från exakt samma mönster då religion har haft en mycket större roll i samhället när den varit traditionell och det verkar som att ju mer utveckling ett land uppnått, desto mer väljer människor att vända religion ryggen - eller åtminstone väljer att inte låta den ha en lika stor del av ens liv som innan.
det sjuka är då att islam ses som ett sånt enormt hot nuförtiden. föreläsaren eric hooglond berättade innan filmen att man i en delstat i usa nyligen röstat igenom ett lagförslag om ett sharialagar inte skulle få kunna tillämpas i den delstaten. liksom, WTF, vad har sharialagar att göra där överhuvudtaget? finns det överhuvudtaget någon som skulle få in de lagarna I den delstatens lagbok? tydligen är oron väldigt stor då förslaget fick drygt 70% ja-röster. knäppt.

men jag yrar. det var inte alls det jag ville prata om. religionens makt i all ära men kultur och heder kan vara minst lika starka faktorer, för det är det enda maken skriker om när han "upptäckt" att soraya varit otrogen med en annan man - att hon vanärat honom. han har fråntagits sin respekt, BYN har fråntagits den respekt som bör visas och det enda sättet att få tillbaka den är att döma soraya för sitt brott. vad ska då guida människorna i det här svåra fallet? jo, sharialagarna. soraya döms till döden genom stening.



den här kulturen där män blir vanhedrade och kvinnor är dem som måste upprätthålla den skiner igenom hela filmen. det är ingen som lyfter ögonbrynet när sorayas make kör runt på nätterna med en liten flicka bredvid honom men så fort soraya spenderat liiiite för mycket tid hemma hos mannen hon arbetar hon börjar byborna skvallra, ett jobb som hon fick tilldelat av de äldre i byn. såklart med the consent av hennes man som ser det som ett gyllene tillfälle att frame henne. han vet hur folk funkar.

för även om relationen mellan religion och stat är starkt kopplade till vissa områden så är hederskulturen och kvinnor och mäns roll i det hela inte det. liiiiide irriterad blev jag efter filmen när mina klasskamrater pratade om våld mot kvinnor och hederskultur som om det inte fanns eller var något sällsynt här i sverige.
för det första, hederskulturen, om det så handlar om små spår av den, finns. kolla vilken blattefamilj som helst. vissa lyckas slå sig ifrån den när de kommer till ett land, andra tillämpar den ännu hårdare just för att de kommit till ett nytt land. fan, skaffa en blattekompis eller två så får ni se att er verklighet inte stämmer överens med hennes ville jag bara säga.
för det andra, den gamla maktstrukturen mellan män och kvinnor existerar i allra högsta grad i sverige. vad är det gudrun schyman brukar säga? jo, att det handlar om samma förtryck men i olika grader. bara för att en kvinna inte blir stenad för att ha varit otrogen i ett land som sverige betyder INTE att vi är totalt befriade från den. för vad är egentligen skillnaden på sorayas stening och de verbala övergrepp en kvinna i sverige kan få utstå om hon legat med fel eller för många killar? vad är skillnaden på attityderna soraya får möta när hon försöker förklara sin oskuld och attityden en kvinna i spanien på sin arbetsplats när en man använder sig av härskartekniker mot henne? det är samma förtryck i grund och botten men tar sig uttryck olika grovt.

the stoning of soraya m är en otrolig film som man verkligen känner med, all orättvisa och allt hat... som jag skrev i början, det visar verkligen det fulaste i människan. hur sneaky hon kan vara, hur mycket dubbelmoral hon kan ha, hur mycket ont hon är villig att göra, hur enfaldig hon kan vara. kanske borde jag nämna allt det fina som sorayas moster zahra representerar också - men jag låter bli. istället borde ni se det själva.

"när en kvinna blir anklagad av sin man måste hon kunna bevisa att hon är oskyldig.
när en kvinna anklagar sin man måste hon kunna bevisa att han är skyldig."

3 kommentarer:

marilyn sa...

det där citatet är såå bra

andino sa...

du är sååå grym på att skriva!

annette sa...

den filmen såg jag inte alls för så längesen.. man vaknar verkligen upp. man tror liksom att de är nått påhittat men det går verkligen till sådära.. usch!!!

och tack för dina fina ord <3