2013-03-12

ÄR BEYONCÉ FEMINIST?

är hon det? oavsett om hon väljer att kalla sig det eller inte (vilket är typ det mest tröttsamma som finns) så har hon, för mig, alltid stått för girl power och systerskap. ända sedan destinys child-tiderna och hon stod hand i hand med michelle och kelly på en poster inuti cd-omslaget till survivor-skivan (mitt första musikköp ever) så är det vad hon har betytt för mig. om ni inte tror mig, så lyssna bara på detta: jag har x antal vänner som när de vill hypa sig själva och känna sig starka säger att de ska gå into "beyoncé mode". för vem vill inte vara som henne? stark, självgående, oövervinnlig.

därför finner jag det intressant att hon har fått så mycket kritik för valet att döpa sin turne till "the mrs carter tour". kanske betyder detta att jag är en dålig feminist men jag typ älskar det???? jag älskar att hon VÅGAR, trots att hon förmodligen mycket väl visste vad folk skulle säga om det. att hon anser att catering 2 your man inte behöver utesluta självständighet. och kanske kommer den här insikten från mina många intervjuer med tjejerna här på campus som gång på gång poängterar att de vill vara självständiga men fortfarande vara en god fru. vad har någon för rätt att säga att de inte förstått grejen med självständighet?

6 kommentarer:

M sa...

Så intressant!!! Satt och kollade på hennes senaste dokumentär för någon dag sedan och undrade samma. Hon snackade om how "jay-z made me a woman" och sånt vilket kändes lite ... ughhhh typ. (I love me some Jay+Bey dock). Men också "I love my husband but there's nothing like conversations with women", "I need my sisters, they help me grow so much" och jag bara yassss B!

Och det där med "mrs Carter world tour" kan det va att hon känner sig typ "tillräckligt säker som Beyonce" att hon har råd att göra vad fan hon vill och kalla turnén det? Hade känts fett off om hon va helt ny och okänd och drog in sin mans namn i det hela? För hon måste ju själv tänkt över namnet och hur det kommer att uppfattas 1,2,3 times?

(sorry för att jag svarade på ditt blogginlägg med ett helt blogginlägg lol)

vixen sa...

hahaha nej nej, jag gillar det! :D tyvärr har jag inte sett dokumentären än men har hört liknande quotes från andra. spotant kan jag känna samma som dig, men samtidigt vill jag tänka outside the box. en grej som poängteras inom afrikansk feminism är "the cooperation with men", vilket jag uppfattar som att inget kommer att ändras om det bara är kvinnorna som ändrar sina mindset, men också att man acknowledge att kvinnor behöver män, lika mycket som män behöver kvinnor. det låter jättefult att säga det men jag tycker samtidigt att det är en fin tanke på nåt vis?

och ja, tror också att hon kan kalla sin tour the mrs carter tour pga hon är den hon är!! men det är det som är så power i det hela, att hon VET att folk kommer ba "sa inte hon att kvinnor run the world nyss?" och hon ba fuck you, typ. att hon kan benämna sig som någons fru och ändå inte förminska sig själv.

Anonym sa...

jag ser det som att beyonce vill visa sin kärlek till jay. deras kärlek har ju mognat, de har gått ifrån att förneka och gömma sin kärlek till att gifta sig. jag känner att man ibland övertänker sånt, hon e ju fortfarande en stark kvinna. du är ju i ghana just nu...tar kvinnor sina mäns efternamn där? i muslimska länder så existerar inte detta fenomen. kvinnor behåller sina efternamn.

som sagt, självständighet betyder olika för olika kvinnor. Jag tror att många kvinnor vill vara bra fruar, du vet göra det som anses vara kvinnligt men samtidigt kunna stå på sina egna 2 ben om relationen ej funkar

vixen sa...

det beror på vilken etnisk grupp man tillhör, vissa grupper är matrilineal medan andra är patrilineal, vissa är kristna och andra muslimer osv. men jag är inne på samma spår (var förmodligen bara sämst på att förklara det haha), att det faktiskt GÅR att vara typiskt kvinnlig och vara självständig på samma gång även fast det ibland framställs som att det är varandras motpoler

Miss Incorrigible sa...

grrrrl! all I know is, I need some catering 2, too, ok? :)

vixen sa...

miss i - det är roligt hur dina kommentarer gick från all swedish till all english xD