2011-05-17

a silenced nation?

alldeles nyss tittade jag på ett reportage om mikrolån och grameen bank. tydligen hade sverige och norge gett de flera miljarder i bistånd under 90-talet varpå grundaren, muhamad yusuf, hade överfört en del av de pengarna till ett privat företag för att banken skulle slippa betala skatt.

när norrmännen fick reda på det fuckade de ur, krävde att yusuf skulle lägga tillbaka pengarna i banken och kontaktade sida (svenska statens biståndsorganisation) för att de skulle lägga ytterliggare press på honom.

sverige fick alltså veta vad som hade hänt - men bestämde sig för att inte backa norrmännen eftersom de inte ville att det skulle bli för mycket fuzz om saken eftersom det skulle kunna skada grameen banks anseende i världen.

år 2011 utförs en fejkad slavauktion på en av sveriges mest prestigefyllda läroverk som väljer att inte ta för hårda åtgärder eftersom "det gjordes utanför skoltid och nationerna egentligen inte är kopplade till universitetet".

i bryssel har man fått starka reaktioner från the european network against racism och i usa skriver jesse jackson brev till vår utbildningsminiser. jag pratar med flera utbytesstudenter från usa och england som säger att folk hade blivit skjutna för att ens ha tänkt tanken på att göra något sånt.

jag kan inte undgå att undra - är vi svenskar världens mest ryggradslösa folk?

1 kommentar:

Miss Incorrigible sa...

Vi svenskar behöver mer stake, fler starka qvinns med stake, ja kanske några trannys tom.