2012-07-13

SPRÅK I GHANA


det är många som har frågat mig vad för språk man pratar i ghana, så därför tänkte jag göra en liten snabbguide här i bloggyn. (så nästa gång ni får frågan av någon annan, ya'll can quote me!)

det officiella språket är engelska. detta är på grund av att det var en brittisk koloni mellan åren 1874-1957, då landet även hette guldkusten. när man däremot hade fått sin självständighet bytte landet namn till ghana efter det ärorika ghanariket. det kan tyckas konstigt att man var så mån om att byta namn, men samtidigt valde att behålla ett språk som introducerades av deras colonial masters, men förklaringen bakom det är simplare än man tror. det engelska språket ansågs nämligen vara mer "neutralt" än vilket annat lokalt språk som helst. man var liksom rädd att om man skulle upphöja ett språk framför de resterande (då måste man ju också gå in på vilket språk man skulle välja, och varför = politik) skulle göra kaoz med det nyvunna självstyret, och det var det sista man ville riskera.

så man fortsatte med engelskan. idag betyder detta att språket som används i skolor, vid affärer, och av myndigheter, är engelska. de flesta ghanianer pratar också engelska mer eller mindre, men jag stötte även på folk som hade väldigt svårt för det eller som inte pratade det alls. dock var många radioprogram på lokala språk, och samma sak med debatter på både radio och tv.

beroende på vart man är så dominerar olika lokala språk. i södra ghana (där jag bodde) var de största språken twi, ga och fante. enligt wikipedia talar 70% av landets befolkning ett utav dessa språk. twi var iallafall det absolut största språket i accra (medan ga sägs talas av de "riktiga" accra-ianerna = det ursprungliga folket i accra), men det ska även vara ett språk som fungerar som engelskan gör för oss svenskar när vi är ute och reser - ett mötes-språk typ.
andra språk som talas är ewe, hausa, dagomba och asante. det finns typ 60 språk till, men de här är de vanligaste och yani de jag känner till HAHA.

så, varje gång jag förklarat att det basically var engelska eller twi som gällde för oss internationella studenter om vi ville samtala med ghanianer (det var många som tog en kurs i det till och med) så har det varit ett par som har frågat mig hur det låter. det är tyvärr inga klickljud i twi (sorry guys), men för er som vill höra det kan ni ju lyssna på låten ovan! sarkodie (som fick ta emot ett pris på BET-awards i los angeles för någon vecka sen, wööw!) är bara en av många artister i ghana som sjunger på sitt eget språk. "dangerous" är för övrigt en utav mina favorit azonto-låtar nuförtiden - ni ska bara se hur ghanianska tjejer dööödar azonto när den spelas ute på klubbar. SÅÅÅ grymma!!!! :D

(känner ni er riktigt galna kan ni ju försöka sjunga med genom att klicka HÄR.)

Inga kommentarer: