2013-05-03

DEN SENASTE TIDEN...


hej bloggyn! vet ni vad jag har tänkt jättemycket på den senaste tiden? jo, min pappa och hur finurlig han är. i takt med att jag har blivit mer familjär med afrikansk kultur, och kanske främst afrikanska män, så har jag verkligen börjat se min kära lilla papi i ett nytt ljus. jag förstår honom inte samtidigt som jag har fått nyfunnen respekt för honom.

jag också insett hur extraordinär min pappa har varit genom åren, mycket tack vare min fältstudie och de otroligt intressanta intervjuerna jag fick göra. precis som på många andra håll i världen så föredras söner framför döttrar i många afrikanska samhällen. min pappa har tre flickor, som han alltid har uppmuntrat till att sträva efter att göra sitt bästa och att plugga färdigt och hitta ett bra jobb innan de hittar en man och gifter sig. han måste alltså ha haft stora ambitioner för oss, vilket jag inser inte alltid har varit så självklart när man är dotter till en afrikansk man. men jag är samtidigt nyfiken på om han någonsin har önskat sig en son istället? om han har tyckt att det var viktigt? om hur det var för honom att växa upp som enda pojken bland sina sex systrar? om han tror att han blev behandlad annorlunda på grund av det? min papi har också alltid lagat mat hemma hos oss, vilket jag först nu inser vilken stor grej det har varit för i afrika är det verkligen inte en mans uppgift att laga mat, speciellt inte efter att han har fått en fru. men hade han fortfarande lagat mat om vi inte bodde i sverige, utan i guinea? om min mamma inte hade varit vit?

som ni kanske har gissat så är det här jag kommer dedikera mig åt när jag åker hem i sommar. ain't like i gotta pay my bills or something! *arbetslös, men hyresfri tjej*

7 kommentarer:

Natha sa...

Intressanta frågeställningar! Några av sakerna du nämner om din pappa påminner mig om min; min brukade också laga mat väldigt ofta (innan mina föräldrar skilde sig) och han har också samma inställning som din - att jag helst bör utbilda mig och skaffa mig ett bra jobb innan jag börjar engagera mig i ett förhållande med en man osv...

Har du varit i din pappas hemland? Hur gammal är du om man får fråga?! =)

vixen sa...

nej, har aldrig varit där :( var sjukt taggad på att åka förra året när jag var i ghana men de planerna tog stopp när jag insåg hur dyrt det var och jag var fattig, haha. är 22 år. själv då på båda frågorna?! :D

Natha sa...

Jag är också 22 =) och nä har inte alls varit i min pappas hemland... har inte ens varit i Afrika överhuvudtaget =( hur var det i Ghana?

vixen sa...

du har säkert skrivit det i din blogg men vart kommer du ifrån nu igen? *skäms* ghana är fantastiskt!!!! älskar det landet, har varit där två gånger på ett år HAHA. men det är verkligen helande att vara där som (halv)afrikan, och så kul och intressant att se något som är så annorlunda från sverige. det var många ups and downs men jag vet inte ens vart jag hade varit idag om jag aldrig bestämt mig för att åka dit. har du några planer på att åka till afrika? =)

Natha sa...

Haha, ingen fara ;) min mamma är från Polen & min pappa från Guinea (Conakry). Talar du spanska och ryska?

Jo, delvis =P min pappa brukar aldrig resa dit... så det lär dröja lite tid innan det blir av. Men min pojkvän kommer från Sierra Leone och hans mor brukar resa dit då och då (länderna gränsar med varandra)... Hoppas att vi kan resa dit om 1-2 år =P då hade jag fått chansen att besöka 2 länder på en gång. Hoppas att det blir av snart =) Hur kommer det sig att du reste just till Ghana?

vixen sa...

coolness!! ah jag pratar båda. själv då? åå hoppas verkligen att det blir av, du kommer ha så kul! åkte på utbyte förra året och då ville jag verkligen åka till afrika, och en tjej som läste samma program som mig hade precis pluggat en termin där så det var lättaste alternativet (kurser samt csn var redan godkända tack vare henne) då lunds universitet inte har några utbytesprogram med universitet i afrika, tyvärr... i was just lucky, i guess! :D

Nathalie sa...

Svar: Vad bra! Skriv gärna en review på din blogg när du har testat dem =) Hoppas du kommer gilla dem ;-) Jag publicerade nyss ett inlägg (videoklipp) om curlformers som tydligen har en ÄNNU bättre effekt än flexi rods - (inte för att vara en glädjedödare =P)... har bara ingen aning var man kan köpa dem...? har du testat curlformers?

Jo, jag talar polska... kan lite spanska men ingen franska alls!!! Spanska är det finaste jag vet. Talar du det helt flytande? =) Ja. Det vore nog kul att resa dit på vintern. Hört att det händer en massa roliga saker där då =)