2013-06-25

WE'RE ALL OF ONE RACE. THE HUMAN RACE.

Den senaste tiden har det blossat upp en debatt om rasism i Sverige, och jag kan inte vara lyckligare. ÄNTLIGEN. Not a day too soon. För det behövs verkligen. Någon gång ska jag stålsätta mig vid datorn och förklara varför jag alltid har känt att det är något som fattas i den mediala bilden av dagens Sverige som post-rasistiskt, ett land där hudfärg inte längre finns eller spelar någon roll, varpå jag lyckades sätta fingret på detta 'något' så fort jag flyttade till Lund...

Men för stunden nöjer jag mig med att nämna att tack vare den senaste tidens diskussioner så har jag verkligen lagt märke till hur få det är utav mina "etniskt" svenska kompisar eller bekanta som har blatte-kompisar. Antirasister va? Hur kan man "inte se hudfärg" och sen bara ha kompisar som ser ut som en själv? Det är som att kalla sig feminist och sen inte ha några tjejkompisar.

Lever i smyg med en tro om att bloggar såsom Falskheten och PK-maffia får dessa människor att börja rannsaka och reflektera över sig själva.

5 kommentarer:

Maria - Vilda barn sa...

Bor du i Lund? Hade varit sjukt kul att träffa dig och prata loss om sånt här!

Anonym sa...

Mm, men det är inte så lätt att skaffa kompisar bara på grund av hudfärg. Jag har få "blatte-kompisar". Men vad f*n, ska man skriva en kontaktannons eller? Har funderat på detsamma med gay-kompisar. Hallå! Jag behöver er, jag är så satans normal och har bara norm-polare! Kom till mig och berika mitt liv med... euhm, typ liknande intressen som jag har.

Kottkrigare söker miljöintresserade blattar, bögar och flator samt alla andra jag med denna generalisering försummat för fika (ja, jag är svensk och lär alla mina utländska vänner att fika är det viktigaste i livet, det är min religion som jag vill pracka på alla).

/Ylvan

Lojura Jungeljerta sa...

Alla vistas inte i 'mångkulturella miljöer & sammanhang' där en har god chans att träffa intressanta bekantskaper av hela färgpaletten. Det är inte samma sak som att aktivt välja bort sådant umgänge. Märklig definition av rasism, att hur färgglad ens krets av vänner skulle vara särskilt relevant.

Lojura Jungeljerta sa...

_Dock_ förtydligande: givetvis inte nödvändigt att du menar att det är rasistiskt utan att du menar att det inte är antirasistiskt - en måste nog inte vara antingen eller :)

vixen sa...

kottkriget - jag vet inte om jag misstolkade dig nu, men menar du att det skulle vara något unikt med blattar (eller homos) med intresse för miljöfrågor? Och måste alla dina vänner ha exakt samma intressen som dig? Jag förstår att alla inte rör sig i "blandade" sällskap men jag tycker det är viktigt att man stannar upp och ifrågasätter varför ens vänskapskrets ser ut som de gör. T ex om du skulle gå in i ett rum med människor av blandade etniciteter och sexualiteter så finns det ändå människor du drar dig till först (första intrycket), varför?

Lojura - Jag köper att alla inte rör sig i multikulturella miljöer, men då får man också fråga sig om varför. Det är även bra att fråga sig själv varför de miljöerna är så "enfärgade", finns det något som utesluter folk? Försöker man inkludera andra människor? Som jag skrev i texten så ser jag på det på samma sätt som jag skulle se en tjej som kallar sig feminist och säger sig vara för systraskapet, men ändå bara har killkompisar för att killar är "lättare" att umgås med. Det är skumt tycker jag.